Op 31 januari 1971 stichtten 10 kleinveeliefhebbers, verzameld in café "Het Neerhof" de gloednieuwe club "Het Neerhof Lommel". De initiatiefnemer was Henri Janssen en onder zijn voorzitterschap gingen we van start. Onze vergaderingen werden goed gevuld met uitdokteren hoe we wat geld in de kas konden krijgen. Het woord sponsor was toen nog onbekend en door steunkaarten te verkopen en lidgelden te ontvangen, meldde onze penningmeester op 28 maart 1971 in kas 3075 fr.
Pater Eykmans, onze eerste secretaris, vond dit in zijn verslag nog niet zo slecht voor een beginnende club. Het bestuur bestond uit reeds genoemde voorzitter en secretaris, ondergetekende was ondervoorzitter, Julien André werd penningmeester en Henri Giesberts en Pierre Cox tatoeéerders. Toen bestond de club meestal uit raskonijnenfokkers, maar we werden een gemengde club, want rashoenders in groot en kriel en sierduiven waren al vrij snel in de meerderheid. Met Jan Bouly en Henri Lourdaux kregen wij vers bloed in de rangen en deze twee zouden als penningmeester en lokaalhouder een grote rol gaan spelen. Ons lokaal werd het huis Lourdaux met als onmisbare hulp op tal van onze organisaties de hele familie Lourdaux, lieven en vrijers inbegrepen.
Onze eerste show werd in 1972 gehouden in de zaal van De Volksmacht. 540 dieren werden ingeschreven in deze wat kleine ruimte. Dat was van het goede teveel en daarom verlegden we ons showterrein naar de technische school Provil. Tot zelfs 1260 dieren werden daar tentoongesteld. Het ledenaantal groeide aan en Leon Peerlings, Luc Vandenboer, Jef Vanduffel en Vic Vansummeren kwamen ons bestuur versterken. Leon Peerlings werd een lange tijd voorzitter en ik was jarenlang secretaris, Luc Vandenboer was tatoeéerder. In die tijd schreef ik in een verslag dat ons ledenaantal 25 liefhebbers bedroeg en dat we 17 000 fr. in kas hadden. De club werd steeds meer bekend en Leon Peerlings en ikzelf zetelden in de Raad van Beheer van Limburg.
In 1977 organiseerden we onze eerste Provinciale Wedstrijden in de Provil met 1260
dieren. Afwisselend hielden we om het jaar een grote show en een clubshow. Een volgende
lichting bestuursleden werden Jean Vandenberk en zijn vrouw Chris Willekens, Gerda
en Louis Thomas en Jos Hermans. Chris Willekens nam het secretariaat van mij over
en ontpopte zich tot één van onze bekwaamste krachten. Zij is helaas in 1993 door
een ongeval om het leven gekomen. In 1981 hadden wij een clubblad gecreéerd, dat
nu nog steeds bestaat. Onze redactie bestond toen uit Jean en Chris Vandenberk -
In 1979 nam Jos Hermans de kas over van Jef Vanduffel, die ze eerder overgenomen
had van Jan Bouly. Onze club bracht tot op heden twee keurmeesters voort n.l. Leon
Peerlings in hoenders en Toon Cochet bij de Park-
In 1981 gaf Leon Peerlings zijn ontslag als voorzitter en werd opgevolgd door Jean
Vandenberk. Jean voerde gedurende vele jaren het bewind en onder zijn voorzitterschap
werden tal van organisaties zoals shows, uitstappen naar grote tentoonstellingen
in het buitenland, enz. gerealiseerd. Zeker te vermelden is dat de vrouwen van onze
leden steeds tijdens de tentoonstellingen instonden voor de café -
In 1996, wij bestaan dan 25 jaar, besluit ik de historiek met een heilwens "op naar
de vijftig jaar"-
Sinds 1995 zijn we in zaal De Moffel beland te Lommel-
Over de fokkunst van de neerhofleden kan gezegd worden dat er serieuze successen geboekt worden in de drie diergroepen. Zelfs nationale titels werden behaald; in een jaarlijks fokkerskampioenschap wordt door de leden het beste beentje voorgezet. Sommige activiteiten zijn dan weer verdwenen. Een daarvan heeft ons heel wat plezier verschaft: de jaarlijkse barbecue bij Guido Maes, herhaaldelijk werden we daar verrast door het acteertalent van Jean Vandenberk en Guido Maes en andere schele Piers, fantastisch was dat.
En nu zijn wij in 2001, dertig jaar na onze stichting. Tijd voor een terugblik en om toch terzelftertijd weer vooruit te zien. Op korte termijn is er onze show voor de vierde maal in zaal De Moffel. Te dezer gelegenheid zullen gepaste vieringen op touw gezet worden, die een punt zijn achter de eerste dertig jaar, maar evenzo een nieuwe start voor de volgende jaren.
Dus toch "op naar de vijftig".
Frans Grevendonk
Geschiedenis door Frans Grevendonk